Zomerstop

De temperaturen lopen langzaam op, de BBQ's komen tevoorschijn en de lokroep van het strand begint te fluisteren in de bries. De zomer komt er weer aan.

Daarmee wordt het ook weer tijd om na te denken over de zomerstop. Dit jaar hebben we besloten op 19 juni de laatste training te houden, vlak voor de evaluatie die we als seizoen sluiting gebruiken.

We starten het seizoen weer vol frisse moed en met een bruine kop op woensdag 4 september.

Vriendentoernooi

Blind sporten, durf jij het aan. Schrijf je in voor het GVUZ Goalball vriendentoernooi 2019 op 11 mei Windesheim ZwolleGoalball Vereniging Urk en Zwolle (GVUZ) houdt 11 mei 2019 haar eerste vriendentoernooi in Windesheim Zwolle. Tijdens dit toernooi mogen leden een team vormen met vrienden. maar ook vrienden van de vereniging mogen een team vormen. Ben jij een vriend van GVUZ, meld je dan aan en ervaar dit laagdrempelige toernooi.

Wat is het vriendentoernooi
Een laagdrempelig toernooi voor mensen die nog nooit goalball gespeeld hebben (maximaal 1 ervaren speler in het veld). Aan het begin van de dag krijg je les in goalball. Vervolgens ga je met jouw team de strijd aan. in verkorte wedstrijden spel je het toernooi, wij zorgen voor de lunch. En wie weet kom jouw team er na de finale wel als beste vrienden uit.

Wat is goalball
Goalball is de teamsport voor blinden en slechtzienden, maar wees niet bang je hoeft niet perse blind te zijn.

Schrijf je in
Schrijf je team zo snel mogelijk in en doe mee. vul het inschrijfformulier vriendentoernooi in en stuur dit retour.

Onderzoek naar aangepast sporten in regio IJsselland

BRON: De Stentor - Carmen Kuik

Sporten met een beperking. In de praktijk is dat soms een stuk moeilijker dan gedacht. Samenwerkingsverband Iedereen Actief doet daarom onderzoek in Kampen, Raalte, Staphorst en Zwolle naar de sportwensen en de knelpunten daarbij van mensen met een beperking. ,,Als ik wil paaldansen en ik kan er niet komen met de bus, wordt het een lastig verhaal.”

Suleima Luciano (26) uit Zwolle heeft een aangeboren oogziekte waardoor ze nog maar 5 procent ziet. Toch heeft haar visuele beperking haar nooit in de weg gestaan om te sporten. Ze deed aan dansen, atletiek en fitness. Sinds oktober vorig jaar speelt ze goalball, een balsport speciaal voor mensen met een visuele handicap. Ze traint elke week op de campus van Windesheim. Momenteel houdt ze een lange pauze, want Suleima is acht maanden zwanger van haar eerste kindje.

„Ik ben een actief persoon en heb altijd gesport. Als ik letterlijk tegen een paal op moet lopen om een leuke sport te beoefenen, doe ik dat. Maar ik hoor om me heen dat mensen niet gaan sporten, omdat er te veel beperkende factoren zijn. Dat is heel jammer.’’

Dat vindt ook Iedereen Actief. Dat is de overkoepelende naam van het programma dat aangepast sporten onder de aandacht brengt. Volgens de club blijft de sportdeelname van mensen met een beperking nog altijd achter ten opzichte van mensen zonder een beperking.

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid blijkt een hobbel te zijn bij het vinden van een geschikte sport. „Voor mensen met een beperking is het niet vanzelfsprekend om dichtbij passend sportaanbod te vinden. Zo is het aanbod in de buurt niet altijd toegankelijk, faciliteiten en materialen ontbreken, er is geen vervoer of ontbreekt de kennis bij sportaanbieders,’’ zegt Loes Boetes, coördinator aangepast sporten bij Iedereen Actief.

Ook voor Suleima Luciano bleek die bereikbaarheid een probleem. „Als ik graag wil paaldansen en de sportstudio ligt 10 kilometer verderop en ik kan er ook nog eens niet komen met de bus. Tja, dan wordt het een lastig verhaal.’’

Maar ook het bereiken van een fitnesscentrum gaat niet zonder slag of stoot. „Die zitten vaak op een industrieterrein en daar rijden meestal geen bussen naartoe. Ik doe alles met het openbaar vervoer, want op tijd komen met een taxi is geen garantie. Fitnesscentra zouden eigenlijk beter bereikbaar moeten zijn.’’

Stickers weg

Daarnaast blijkt kennis over sporten met een beperking regelmatig te ontbreken bij sportaanbieders. „Ik heb bijvoorbeeld een keer meegemaakt dat ik sportte bij een fitnesscentrum waar allemaal apparaten stonden met touchscreens. We hebben toen stickers gemaakt en op de apparaten geplakt. Maar dan komt ’s avonds de schoonmaakster en daarna waren de stickertjes weg’’, verzucht Suleima.

Het onderzoek van Samen Actief moet duidelijk maken welke knelpunten de sporters tegenkomen. Op basis van de uitkomsten kan het samenwerkingsverband nieuw aanbod opstarten of met gemeenten zoeken naar oplossingen.

Dutch Open Goalball Cup

De Dutch Open Goalball Cup (DOG Cup) is een internationaal goalball toernooi dat GVUZ voor het eerst organiseerde in oktober 2018. In twee klassementen namen veertien teams uit heel Europa het tegen elkaar op.

Een groots tweedaags evenement met 100 paralympische sporters, twee wedstrijdzalen en 38 wedstrijden. Een bijzonder evenement waarbij 80 personen in sporthal de Vlechttuinen overnachte op door het Rode Kruis en de gemeente geplaatste veldbedden. Deze ‘camp vibe’ zorgde voor een gezellig en vriendschappelijk toernooi waarbij veel onderlinge contacten werden aangehaald.

Een succes werd het zeker voor het organiserende team, na vijf slopende wedstrijden wisten ze na de Roemenen de tweede plek te behalen in de Open Klasse. Ook voor het Nederlandse goalball team was er een tweede plek weggelegd, dit keer in de Elite Klasse. Tsjechië bleek hen te sterk en werd eerste.

De gezellige en toch competitieve atmosfeer, gecombineerd met een voor Nederlandse begrippen groots toernooi zorgde voor veel enthousiasme. De vraag werd direct al gesteld: “Wanneer is de volgende editie?”.

Meer informatie: www.dutchopengoalball.com.

Goalball Almere

Met veel enthousiasme willen we (Bettie Woord) in de wijde omgeving van Almere onderzoeken of er behoefte is aan de sport GOALBALL. Goalball is een sport die open staat voor iedereen. Of je nu een visuele beperking hebt, of je bent goed-ziend, iedereen die lef heeft is welkom om met ons mee te spelen. Ben je tussen de 12 en 80 jaar, kom dan eens langs op onze trainingen.

Goalball is een sport voor mensen met of zonder visuele beperking van alle leeftijden. Twee teams van drie spelers zitten tegenover elkaar in een veld van 18 bij 9 meter. Het speelveld is afgeplakt met tape en er zit een touwtje onder, op deze manier kun je voelen wat jouw plaats in het veld is. en elke speler heeft een afgeplakte bril op. Met die zwarte bril is iedereen gelijkwaardig op het speelveld. De bal met rinkelbel wordt met kracht over de grond van het ene team naar het andere gegooid. Zodra je de worp van de tegenstander hoort, laat je jezelf vallen om die aanstuivende bal uit het negen meter brede doel te houden. Snel oprapen en teruggooien, in de hoop dat de tegenstander de verdediging na de worp nog niet op orde heeft. Of pak de bal en sluip binnen twee seconden naar de andere kant van je teamgebied en lanceer een verrassingsschot uit een onverwachte hoek.
Goed luisteren, kracht, snelheid, concentratie en tactiek daar gaat het bij goalball om!
Goalball is echter veel meer dan alleen een spannende sport, waarin zowel teamsamenwerking als individuele kwaliteiten bepalend zijn. Goalball is voor iemand met een visuele beperking een unieke ervaring, een teamsport waarin je volledig zelfstandig mee kan doen.

Wil je deze unieke ervaring zelf mee beleven? Kom dan vanaf 20 november vrijblijvend meetrainen op dinsdagavond van 20.00-21.00 uur in de sportzaal van de sterrenschool in buurthuis ‘De Ruimte’ Nimfenplein 1 (buslijn M4 halte Homeruskwartier-midden). Wil je vanaf station Almere -poort begeleiding, laat het weten!
Voor meer goalball informatie kijk op www.goalball.nl

Meld je aan per mail bettiewoord@planet.nl of bel met 06 15332197

Het zou geweldig zijn om samen met jou te trainen!

Training in Tollebeek i.p.v. Zwolle

De DOG Cup wordt over drie weken al gehouden. Dat betekent dat het hoog tijd is om ervoor te zorgen dat onze vrijwilligers weten wat ze moeten doen. Tijd voor een vrijwilligerstraining dus.

Daarom is komende woensdag 3 oktober de training niet in Zwolle maar in Tollebeek. De training is om 18:00 in multifunctioneel centrum de Pionier. De training zal helemaal in het teken van de vrijwilligers staan. We laten hen zien wat goalball, is laten het hen ervaren en leren hen wat er van ze verwacht wordt tijdens het toernooi.

Uiteraard zijn GVUZ leden ook gewoon welkom om te komen mee trainen. 18:00 MFC de Pionier, wildzang 3, Tollebeek.

Livestream DOG Cup

Om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van de wedstrijden, ook als je er niet bent, zullen we ze livestreamen. Zaal 1 zal gedurende het hele toernooi non-stop online te volgen zijn in beeld en geluid. Zorg dus dat je niets mist en kijk mee. Wie spelen er dan in die zaal 1? Uiteraard GVUZ zelf en daarnaast bijna alle teams wel één of meerder keren. Kijk voor het schema op de website van de DOG Cup.

Competitieschema 2018-2019

Het nieuwe seizoen begint weer en daar hoort een nieuw competitieschema bij. Onderstaand vind je alle competitiedagen en hun locaties van komend seizoen.

  • 27 oktober Utrecht Lunetten
  • 17 november Utrecht Lunetten
  • 8 december Utrecht Lunetten
  • 5 januari Utrecht Lunetten
  • 2 februari Utrecht Lunetten
  • 16 maart Zwolle
  • 6 april Waalwijk
  • 20 april Utrecht Lunetten